Zupa tajska

Coś na rozgrzanie w zimowe dni?…

Składniki:

1 łyżka oleju rzepakowego

1 łyżeczka masła klarowanego

120g pora lub cebulki dymki lub trawy cytrynowej

25g ostrej papryczki

1/2 ząbka czosnku

100g krewetek

400ml mleka kokosowego

800ml wody

płaska łyżeczka imbiru

sok z 1/2 limonki

1 czubata łyżeczka ksylitolu

1 łyżeczka kurkumy

1/2 łyżeczki mielonego kminku

1/2 łyżeczki mielonej kolendry

makaron ryżowy

zupa tajska Przygotowanie:

1. Por zeszklić na oliwie i maśle. Nie może się przyrumienić. W tym cała tajemnica zupy. Pod koniec szklenia dodać pokrojoną w plasterki papryczkę.

2. Zalać por i papryczkę gorącą wodą (800ml). Kiedy woda się zagotuje wrzucić do niej krewetki i gotować zgodnie z czasem podanym na opakowaniu czyli 8-12 min. To druga tajemnica zupy. Krewetek nie wolno przegotować.

3. Po ugotowaniu krewetek dodać mleko kokosowe, przyprawy i jeszcze chwilę podgrzać.

4. Zupę podawać z makaronem ryżowym przygotowanym zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Rozgrzewa w najmroźniejsze dni 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.