Zalet ciemnego pieczywa ciąg dalszy

 

 Co jakiś czas zdarza mi się słyszeć:
„Dzieci to mogą jeść białe pieczywo, bo rosną to nie przytyją” albo,
„Ja tam mogę jeść biały chleb i nie tyję”.

Nauczyliśmy się kojarzyć białe pieczywo – tycie, ciemne pieczywo – fit. I dobrze. Tylko, że Indeks glikemiczny to nie wszystko.

Ciemne pieczywo jest bogatsze w niemalże wszystkie składniki odżywcze, a wybór jego jest tak szeroki, że każdy chyba znajdzie coś dla siebie. Także dzieci 😉

Zawartość w 100g w mg GRAHAMKA KAJZERKA
Kcal 260 299
Potas 228 116
Wapń 24 16
Fosfor 191 77
Żelazo 2,3 1,1
Magnez 22 19

 

pieczywo

W czyjej diecie więc przeważają kajzerki, zamiast do apteki po witaminy, niech biegnie do piekarni po grahamki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.