Wegański kapuśniak

Że kapuśniak musi być z mięsem? Ależ skąd! Po pierwsze nie musi, a po drugie może bez mięsa rewelacyjnie smakować.

Czyś weganem, czyś Pudzianem spróbuj koniecznie!

Składniki:

  • 2 łyżki masła klarowanego (weganie mogą użyć 2 łyżek oleju roślinnego, jednak połączenie tłuszczu zwierzęcego i roślinnego wzmacnia smak)
  • 1  cebula
  • 1 płaska łyżeczka kminku
  • 1 płaska łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1,5 płaskiej łyżeczki suszonego oregano
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • pieprz wg gustu
  • 1 marchewka
  • 2 ziemniaki
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • 400 g kapusty kiszonej z tartą marchewką (w składzie powinna być kapusta biała, sól i nic poza tym)
  • 1 szklanka soku jabłkowego

 

kapuśniak

Przygotowanie:

  • W  garnku 2-2,5l zeszklić na maśle drobno pokrojoną cebulę. Następnie dodać przyprawy, obraną i pokrojoną na plasterki marchewkę. Smażyć na niedużym ogniu przez 1 – 2 minuty.
  • Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, posolić i smażyć na umiarkowanym ogniu przez 5 minut
  • Wlać 1l gorącej wody, sos sojowy, miód, świeżo zmielony pieprz i zagotować na większym ogniu. Zmniejszyć ogień do minimum, przykryć garnek pokrywką i gotować przez około 15 – 20 minut aż warzywa będą miękkie.
  • W międzyczasie w drugim garnku podgrzać 3 łyżki oliwy extra vergine, dodać posiekaną, przepłukaną w sitku pod bieżąca wodą  i odciśniętą kapustę i smażyć mieszając przez około 3 minuty. Wlać sok i dusić całość pod przykryciem przez około 10 minut, od czasu do czasu zamieszać. Wlać szklankę wody i zagotować.
  • Kapustę przełożyć do garnka z warzywami i razem zagotować, zmniejszyć ogień i gotować razem przez około 10 minut.

Zupa najlepiej smakuje następnego dnia. Mięsożercy mogą do niej dodać podsmażone kosteczki kurczaka.

Talerz 400ml będzie miał 239 kcal, BTWg 2/15/22 BTW% 4/56/40

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.