Szaszłyki z kurczaka w śmietanie i papryki – przepis

Składniki:

2 pojedyncze piersi z kurczaka

1 papryka

1 łyżka oleju rzepakowego

1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku

sól

 

Składniki na marynatę:

½ kubeczka śmietany 12%

½ ząbka czosnku

1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki w proszku

1 łyżeczka czerwonej ostrej papryki w proszku

1 łyżka oliwy extra Vergine

Sól

 

Przygotowanie:

– pierś kurczaka kroimy w ok. 2 cm kostkę. Zalewamy marynatą przygotowaną z powyżej podanych składników i wstawiamy do lodówki na min. 3h. Najlepiej na noc. Kurczak powinien być wyciągnięty z lodówki ok. godz. przed pieczeniem

– Paprykę kroimy na kawałki ok. 2×2 cm. Lekko solimy i nacieramy olejem .

– Kurczaka bez ocierania z marynaty nadziewamy na patyczki do szaszłyków na zmianę z papryką.

Pieczemy w piekarniku w 180 st. na kratce. W opcji termo obieg + grill przez ok. 20-30 min. w zależności od piekarnika. W połowie pieczenia szaszłyki obracamy.

Po wyciągnięciu z piekarnika po domu rozchodzi się intensywny zapach pieczonej papryki 🙂 Kurczak jest miękki i delikatny, ale przypieczony na zewnątrz.

Średnio jeden szaszłyk (z 4 kawałkami kurczaka i 5 papryki) ma: 76 kcal, BTWg 44/24/7 BTW% 59/32/9 Błonnik 0,5g

 

 

 

 

One thought on “Szaszłyki z kurczaka w śmietanie i papryki – przepis”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.