Plumella

Plumella czyli coś jak Nutella, ale ze śliwek. Pełna witamin, mikroelementów. Świetna do śniadania.

Składniki:

1kg dojrzałych śliwek węgierek

tabliczka gorzkiej czekolady (70% kakao)

200g łagodnego miodu (akacjowy/lipowy/rzepakowy/wielokwiatowy)

1 łyżka masła klarowanego

plumella

Przygotowanie:

1. Ze śliwek wyjmujemy pestki i …ja robię tak: w szybkowarze z łyżką masła gotuję je przez 15 minut. Później ściągam pokrywkę i dobre 45 min gotuję bez przykrycia, żeby woda odparowała. Nie trzeba używać szybkowaru, ale wydłuża to znacznie czas gotowania. Generalnie trzeba doprowadzić do tego, żeby ze śliwek zrobiła się gęsta, ciemna masa. Z 1kg śliwek zostaje ok. 330g.

2. Czekoladę rozpuszczamy w garnku na malutkim ogniu tak, żeby się nie przypaliła.

3. Śliwki miksujemy z rozpuszczoną czekoladą i miodem. Ważne: żeby miód zachował swoje prozdrowotne i odżywcze właściwości dodajemy go do reszty składników, kiedy są one co najwyżej ciepłe.

Plumnella nadaje się do kanapek, jako polewa/krem do ciast.

plumella2

Jeśli tak jak w przepisie dodamy 200g (8 łyżek) miodu, wyjdzie nam aksamitny krem, pachnący czekoladą, przypominający smakiem powidła. Jeśli chcemy uzyskać bardziej słodki krem, należy dać więcej (nawet do 500g) miodu.

1 czubata łyżka ma: 58kcal, BTWg 0,5/1,9/10 BTW% 3/29/68

Jak skomponować Plumellę w pełnowartościowy posiłek? Zjeść jej czubatą łyżkę z grahamką i 100g serka grani. Da nam to 320kcal, BTWg 15/12/39 BTW%19/33/48

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.