Pesto

 

Masło czy Margaryna czy…

Pytanie „masło czy margaryna” przywodzi mi na myśl rady z poradników dla rodziców dwulatków… „Kiedy Twoje dziecko marudzi przy wyborze sweterka, następnego dnia nie pytaj go jaki chce założyć, tylko zapytaj czy chce ubrać zielony czy czerwony. Będzie miało wrażenie, że decyduje. A nie wpadnie na to, że może zażądać jeszcze innej opcji”.

Zdaje się, że pracownicy działów marketingu w korporacjach produkujących nabiał też mają dzieci i uznali powyższą radę za świetną 🙂

Z dwojga powyższych zdecydowanie wybieram masło, ale przecież chleb można smarować tyloma pysznymi rzeczami!

Może chcecie zaszpanować przy świątecznym stole pysznym, pachnącym pesto? 🙂  (Od razu mówię, że jego smak nie ma nic wspólnego z tymi, które można kupić w markecie w słoiczkach). Smakuje super na chlebie z wędliną lub wędzonym łososiem. Ale można też podawać z makaronem. Do makaronu sałatka i mamy super obiad na letnie dni. ( Żeby ktoś nie pomyślał – wcale nie niskokaloryczny 🙂 )

Blendujemy więc:
– listki z jednego krzaczka Bazyli (bez łodyżek – to ważne) ok. 25g
– dwa razy tyle liści szpinaku (może być rozmrożony) ok. 50g
– 50g orzechów włoskich
– 50 ml oliwy z oliwek
– ½ rozgniecionego ząbka czosnku
– sól i pieprz do smaku

Całość ma ok. 878 kcal BTWg 10/76/38,5  BTW% 4/78/18 Błonnik 5
Jednak łyżeczka ma ok. 35 kcal BTWg 0,4/3,0/1,5  Błonnik 0,2
Taka sama porcja masła ma ok. 55 kcal BTW 0/6,2/0 Błonnik 0
Poza tym Pesto bogate jest w dziesiątki wartości odżywczych, o których następnym razem

pesto duze

One thought on “Pesto”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.