Krem z pomidorów – przepis

Składniki:

Mała cebula

½ ząbka czosnku

Puszka pomidorów zimą lub 400g pomidorów latem

Bazylia

4 łyżeczki ksylitolu

50ml śmietany 18%

1 łyżka oleju rzepakowego

 

Cebulkę zeszklić na oleju. Dodać rozgnieciony ząbek czosnku. Dorzucić pomidory (jeśli świeże, to najpierw sparzyć i ściągnąć skórkę). Gotować 5 min. Dodać kilka listków bazylii, ksylitol, szczyptę soli i pieprzu. Zblendować. Można dodać śmietanę lub nie. Dodanie śmietany podnosi wartość kaloryczną kremu o 95 kcal czyli o 1/3!

Porcja ze wszystkich powyższych składników ma: 326 kcal BTWg 6/20/46 BTW% 7/46/47 Błonnik 2g

Porcja bez śmietany ma: 231 kcal BTWg 4,7/11/44 BTW% 8/43/49 Błonnik 2g

 

 

2 thoughts on “Krem z pomidorów – przepis”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.