Keczup

Keczupować, czy nie keczupować – oto jest pytanie?

No ja keczupuję :). Szczególnie zimą kiedy, kiedy smak i wartości odżywcze pomidorów są jedynie namiastką tego co nas czeka latem i omijam je szerokim łukiem. Po pierwsze, bo mi nie smakują. Po drugie, bo znam liczne przypadki osób, które jakoś dziwnie nie tolerują tylko tych zimowych.

Teoria (wierzę, że prawdziwa) jest taka, że największą wartością keczupu jest LIKOPEN. Należy do grupy karotenów, czyli związków, które sprawiają, że poszczególne warzywa czy owoce mają kolor czerwony. Można by wiele pisać o ich wpływie na organizm, ale dziś tylko o likopenie. Likopen jest silnym przeciwutleniaczem. Mimo, że mechanizm jego funkcjonowania nie jest do końca poznany, wiele badań dowodzi jego , że chroni przed licznymi schorzeniami układu krążenia i przed wieloma rodzajami raka, w szczególności prostaty i piersi. Nie chcę tu podawać procentów, bo to co badanie wychodzi inaczej, w zależności od metodologii. Znaczące jest to, że wyraźną ochronę daje je zjadanie ok. 5 pomidorów tygodniowo.

W keczupie, jako produkcie skoncentrowanym zawartość likopenu jest dużo wyższa. I zachowuje on w tej formie wszystkie swoje dobroczynne działania.

Diabeł jak zwykle tkwi w szczegółach. Wiele keczupów, ma w sobie śladowe ilości pomidorów, za to całkiem przyzwoitą reprezentację tablicy Mendelejewa. (Teraz krótka przerwa, można pójść do lodówki i wrócić ze swoją butelką keczupu 🙂  )

Kto znalazł w składzie acetylowany adypinian dyskrobiowy? Benzoesan sodu? Jakieś inne egzotycznie brzmiące składniki?

Żeby, było krótko i konkretnie polecę Wam moje 3 ulubione. Najwyższa zawartość pomidorów. Najbardziej naturalny skład. Przy okazji bardzo różnią się smakowo, więc każdy powinien znaleźć coś dla siebie. Zwróćcie uwagę, im wyżej jakiś składnik na liście, tym jest go więcej w produkcie. Porównując ze swoim keczupem, możecie od razu spojrzeć, na którym miejscu jest np. cukier.

  1. Keczup pikantny Międzychód. Skład: 204g pomidorów na 100g keczupu, woda, cukier, ocet spirytusowy 10%, warzywa ( cebula, seler) 6,2%, skrobia modyfikowana kukurydziana, sól, przyprawy
  2. Keczup łagodny Międzychód. Skład: 158g pomidorów na 100g keczupu, woda, warzywa (marchew, seler, cebula) 21,4%, cukier, ocet spirytusowy 10%, skrobia modyfikowana kukurydziana, sól, przyprawy
  3. Keczup łagodny Pudliszki: 198g pomidorów na 100g keczupu, cukier, ocet, skrobia modyfikowana, aromat naturalny.

 

 

 

 

2 thoughts on “Keczup”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.