
Nigdy nie rób humusu wg przepisu! Odkryj jaki lubisz i baw się składnikami. Odkryj czy lubisz kremowy czy z grudkami. Czy mocno czosnkowy czy łagodny. Przetestuj czy wolisz z suszonymi pomidorami czy z ziołami.
A kiedy już Ci posmakuje, pomyśl, że dostarczy Ci mnóstwo potasu, nienasyconych kwasów tłuszczowych, sporo białka i błonnika.
Składniki, które w humusie muszą być to:
– ciecierzyca
– pasta tahini
W większości jest też:
– olej
– czosnek
– sok z limonki lub cytryny
– pieprz
– woda
Poza tym mogą być różne dodatki, które przyjdą Ci do głowy.
Przyznaję się – najczęściej robię humus z ciecierzycy z puszki. Jeśli chcesz zrobić z surowej. Musisz ją namoczyć przez noc i ugotować. Najlepiej z domieszką sody oczyszczonej. Super rozpuszcza skórki i humus wychodzi bardzo kremowy.
Blenduję ciecierzycę (z jednej puszki), dodaję z 4 -5 łyżek pasty tahini, 1/2 ząbku czosnku, 5 łyżek oleju. Jeśli jest za gęsta, a chcę zrobić wersję kremową dodaję trochę wody (zimnej). Doprawiam pieprzem, sokiem z limonki. Czasami dodaję suszone pomidory.
2 łyżki mojego humusu mają ok. 70 kcal. BTWg 2/6/3 BTW%11/73/16
Pełnowartościowy posiłek z wykorzystaniem humusu: Kanapka z dwóch kromek chleba z dwoma łyżkami humusu, sałatą i jajkiem. Czyli 319 kcal BTWg 12/13/39 BTW% 16/35/49