Granola

Granola, idealna do powalania smakiem rodziny i znajomych 🙂
Nie robić jak się odchudzasz, a nie masz silnej woli – można zjeść wszystko na raz 🙂

Kaloryczność:
100 gramów gotowej granoli ma ok. 420 kcal
1 łyżka, czyli ok. 8 gramów ma ok. 34 kcal

Składniki na granolę (gotowej wyjdzie ok. 600 gramów):

* 2 szklanki płatków owsianych
* pół szklanki pestek słonecznika
* pół szklanki orzechów włoskich
* pół szklanki płatków migdałowych
* pół szklanki rodzynek
* 2 czubate łyżki ziaren sezamu
* 2 czubate łyżki mielonego lnu
* 2 czubate łyżki otrębów żytnich
* pół szklanki suszonych moreli
* pół szklanki żurawiny
* 3 łyżki płynnego miodu

granola

1. Rodzynki, orzechy i żurawinę mieszamy w miseczce i odstawiamy na bok. Tych składników nie pieczemy.
2. Do drugiej miski wsypujemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy z płynnym miodem.
3. Włączamy piekarnik na 160 st. z termoobiegiem.
4. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia równomiernie wykładamy naszą mieszankę.
5. Pieczemy ok. 20-25 minut. Co kilka minuty wyciągamy blaszkę i mieszamy składniki, równomiernie się przypiekły
6. Po wyciągnięciu z piekarnika granolę należy ostudzić i wymieszać ze pozostałymi składnikami
7. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku

Ja suszone owoce dodaję dopiero przed zjedzeniem. Zazwyczaj są konserwowane dwutlenkiem siarki, ale bardzo łatwo jest się go pozbyć. Wystarczy porządnie umyć w ciepłej wodzie porcję, którą właśnie chcemy zjeść. Jakby dodać takie „Eko morele” do całej porcji, mogłyby się szybko popsuć a z nimi nasza pyszna granola 🙂

Podawać z mlekiem, jogurtem, kremami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.