Gotowana szynka -przepis

Kto na święta szukał wędliny chemicznych dodatków i nie znalazł?

Dla Was przepis na soczysty schabik lub szynkę. Można kroić na kanapki, albo dorobić do niego sos…

Potrzebujemy:
1 kg – 1,3 kg szynki
2 litry wody
6 łyżek (dużych) soli
2 łyżki (duże) majonezu
1 łyżka (duża) musztardy
3 łyżki (duże) majeranku
2-4 ząbki czosnku
1 łyżeczka pieprzu czarnego całego
2 liście laurowe
1 łyżka (duża) cukru
4 kulki ziela angielskiego
Można dodać mieszankę suszonych ziół (oregano,tymianek,cząber,1/2 łyżeczki kolendry,4 owoce jałowca), ale ja wolę bez – bardziej czuć smak mięsa.

 

schab

Z powyższych składników przygotować marynatę – wodę zimną wymieszać ze składnikami, włożyć mięso i zagotować. Gotować pod przykryciem do max 10 minut. Wyłączyć gaz odczekać 7 – 12 godzin. Można zostawić na całą noc. Nie zmieniając wywaru znowu doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem do max 10 minut. Wyłączyć gaz i poczekać aż mięso w marynacie wystygnie. Wyjąć mięso z marynaty gdy będzie zimne.

Smacznego!

P.S. Przepis od Natalki A. 😉

2 thoughts on “Gotowana szynka -przepis”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.