Ciasteczka bezglutenlove

Nie pierwszy raz namawiam Was, żeby jeść słodycze na śniadanie 😉

Nie, nie słodkie ptysie. Nie Kinderantyodżywki. Nie słodkie serki, w których serka mniej niż cukru. Ale na przykład takie oto bezglutenowe ciasteczka ociekające wręcz substancjami odżywczymi z kaszy jaglanej, orzechów, sezamu, migdałów. Alkalizujące nasz organizm, a nie zakwaszające tak jak cukier.

Kasza jaglana zawiera wszystkie witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, w tym w sporych ilościach, tak pożądaną przez dzieci i osoby starsze wit K. Poza tym Wit. z grupy B. Wapń, żelazo, fosfor, potas cynk i selen. Poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci, naczyń krwionośnych, kości. Alkalizuje organizm.

Orzechy włoskie mają najwięcej ze wszystkich orzechów kwasów Omega 3, działających w naszym organizmie przeciwzapalnie, polepszają metabolizm. Zawierają kwas foliowy, Wit. C i E, potas, wapń, cynk, magnez, kwasy Omega 6 i 3.

Migdały wspierają kaszę jaglaną w poprawie wyglądu skóry i paznokci. Skład podobny do orzechów. Zawierają również Wit. E.

Sezam. Sezam to jest pokarm! Neutralizuje wolne rodniki działając przeciwnowotworowo  i dbając o nasz młody wygląd. Obniża poziom złego cholesterolu i podwyższa dobry. Poprawia trawienie. Wzmacnia kości. Odżywia mózg.

No, kto znajdzie to wszystko w ptysiu? 😉

ciatseczka bezglutenlove

Składniki na ok. 30 ciasteczek:

200g kaszy jaglanej

3 łyżki oleju rzepakowego

2 czubate łyżki mąki kukurydzianej ( jeśli jeszcze nie zauważyliście do kupienia w każdej biedronce)

1/2 szklanki pokruszonych płatków migdałowych

1/2 szklanki pokruszonych orzechów włoskich

1/2 szklanki sezamu

1/2 szklanki żurawiny

1/2 szklanki ciepłej wody

6 łyżek ksylitolu

Przygotowanie:

1. Kaszę ugotować (Kaszę płuczemy. Zalewamy 400ml wody. Dodajemy szczyptę soli. Przykrywamy. Gotujemy 10 min.)

2. Nastawić piekarnik na 180st (góra/dół)

3. Kaszę (jeszcze przed ostudzeniem) mieszamy z wszystkimi pozostałymi składnikami. 

4. Formujemy kuleczki. Aby ciasto nie kleiło się do rąk mamy pod ręką lekko odkręcony kran i moczymy lekko ręce zimną wodą. 

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.