
Każdy słyszał, że cholesterol jest niezdrowy? Brawo Wy! 😉 A kto słyszał, że cholesterol jest zdrowy? I że nie objadać się nim jak szalony, absolutnie nie oznacza nie jeść w ogóle?
No więc cholesterol:
– jest niezbędnym składnikiem naszych komórek,
– jego pochodną jest Wit D3
A przede wszystkim
– jest nam niezbędny do prawidłowego funkcjonowania systemu nerwowego! W szczególności u dzieci.
A tu za oknem jesień. Wiatr i deszcz zbierają rozsiewają jesienną depresję. A tej sprzyja brak cholesterolu w posiłkach. Wiecie wśród jakiej grupy statystycznie notuje się najwięcej samobójstw? Wśród wegan 🙁 Ci cholesterolu nie spożywają praktycznie w ogóle.
No tak, ale co z miażdżycą? To ile jeść, żeby nie było ani za dużo ani za mało? Po pierwsze, z cholesterolu, który spożywamy niewiele trafi do naszych naczyń krwionośnych. Więcej będzie wyprodukowane przez naszą wątrobę, w wyniku zbyt wysokiego spożycia cukrów lub przez stres. Spokojnie możemy zjeść go ok. 300mg w ciągu doby i dużo więcej jeśli będzie pochodził z jajek, bo ten jest bardzo słabo przyswajany przez nasz organizm. Kilka konkretnych przykładów? Proszę bardzo… zawartość cholesterolu w mg na 100g produktu:
Mleko 1,5% – 5
Ser Gouda – 71
Twaróg półtłusty – 17
Jajko – 360
Karkówka – 66
Pierś kurczaka – 58
Skrzydełko kurczaka – 77
Salami – 107
Łosoś wędzony – 70
Olej rzepakowy – 0
Masło – 248
Kasze, warzywa, owoce – 0