Burgery z fasoli

Zjadłbyś na obiad coś innego niż mięso, ale nie masz pomysłu co by to mogło być? Spróbuj odżywczych burgerów z czerwonej fasoli.

Czerwona fasola bogata jest w cynk,  potas, wapń i fosfor, a przy tym uboga w sód – mogą więc ją (w przeciwieństwie do grochu) jeść nadciśnieniowcy. Zawiera również inhibitory proteazy hamujące rozwój komórek nowotworowych.

 

Składniki na 14 kotlecików:

 2 puszki czerwonej fasoli

½ szklanki ryżu

½ szklanki słonecznika

½ szklanki mielonego lnu

½ cebuli (może być czerwona)

2 łyżki oleju rzepakowego

2 łyżki sosu sojowego

Kawałek ostrej papryczki (opcjonalnie)

Ząbek czosnku (opcjonalnie)

Przyprawy wg gustu. Mój ulubiony zestaw do tych kotlecików to: łyżeczka kuminu, pół łyżeczki czarnuszki, pół łyżeczki papryki wędzonej

 burgery z fasoli

Przygotowanie:

  1. Ryż ugotować w osolonej wodzie (w 1,5 szklanki wody)
  2. Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na łyżce oleju
  3. Wszystkie składniki zblendować.
  4. Ulepić kotleciki
  5. Piec w tem 180st na papierze do pieczenia ok.35-45 minut. W 2/3 czasu pieczenie przewrócić na drugą stronę.

Ja najbardziej lubię z ryżem na ostro wymieszanym z warzywami i surówką z kapusty, ale świetnie nadaje się również do bułki jako burger, czy jako kotlet do ziemniaków.

burgery z fasoli 2

(Przepis znaleziony w sieci, ale tak dawno temu, że już nie pamiętam z jakiej strony 🙁 )

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.