
Zjadłbyś na obiad coś innego niż mięso, ale nie masz pomysłu co by to mogło być? Spróbuj odżywczych burgerów z czerwonej fasoli.
Czerwona fasola bogata jest w cynk, potas, wapń i fosfor, a przy tym uboga w sód – mogą więc ją (w przeciwieństwie do grochu) jeść nadciśnieniowcy. Zawiera również inhibitory proteazy hamujące rozwój komórek nowotworowych.
Składniki na 14 kotlecików:
2 puszki czerwonej fasoli
½ szklanki ryżu
½ szklanki słonecznika
½ szklanki mielonego lnu
½ cebuli (może być czerwona)
2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki sosu sojowego
Kawałek ostrej papryczki (opcjonalnie)
Ząbek czosnku (opcjonalnie)
Przyprawy wg gustu. Mój ulubiony zestaw do tych kotlecików to: łyżeczka kuminu, pół łyżeczki czarnuszki, pół łyżeczki papryki wędzonej
Przygotowanie:
- Ryż ugotować w osolonej wodzie (w 1,5 szklanki wody)
- Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na łyżce oleju
- Wszystkie składniki zblendować.
- Ulepić kotleciki
- Piec w tem 180st na papierze do pieczenia ok.35-45 minut. W 2/3 czasu pieczenie przewrócić na drugą stronę.
Ja najbardziej lubię z ryżem na ostro wymieszanym z warzywami i surówką z kapusty, ale świetnie nadaje się również do bułki jako burger, czy jako kotlet do ziemniaków.
(Przepis znaleziony w sieci, ale tak dawno temu, że już nie pamiętam z jakiej strony 🙁 )