Najlepsze Brauni na świecie

Najsmaczniejsze i najprostsze brauni na świecie. Czekoladowe. Rozpływające się w ustach.

Nie nie dietetyczne. Nie nie light. Jedno z tych dań, których wolę zjeść jeden kawałek, bo są pyszne. A nie z tych, których mogę zjeść pięć kawałków, bo są niskoenergetyczne. ( A, że wczoraj zjadłam trzy, to już inna bajka 😉 Uspokaja mnie to, że dziś w planach długi trening:) )

Oczywiście jak to na Równoważni przy okazji pełne witamin i mikroelementów.

(Przepis od Olgi):

Składniki:
– 2 tabliczki czekolady deserowej (70% kakao)
– 200g masła klarowanego
– 5 jajek
– 1 szklanka ksylitolu
– 1/3 szklanki mąki
– szklanka pokruszonych orzechów włoskich (można i więcej)

brownie

Przygotowanie:

Czekoladę topimy razem z masłem w garnuszku i odstawiamy do przestygnięcia.
Jajka ubijamy mikserem z 1 szklanką ksylitolu.
Do masy jajecznej wlewamy masę czekoladową, mieszamy, dokładamy mąkę, mieszamy i wsypujemy orzechy.
Kwadratową blaszkę lub naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenie, wlewamy tam ciasto i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 22 minuty (termoobieg).
Uwaga: najłatwiej zepsuć ciasto trzymając je zbyt długo w piekarniku. Zaczyna się wtedy robić suche.
Po wyjęciu z pieca czekamy trochę aby ciasto ostygło. Po 20, 30 minutach wywracamy ciasto do góry nogami na przygotowane naczynie i zdejmujemy papier.
Kiedy ciasto przestygnie posypujemy obficie kakaem.

Smacznego:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.